بتاریخ 13 جنوری، آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، ابراز نگرانی کرد که میلیون‌ها شهروند افغانستان به دلیل سرمای فلج کننده و انسداد دارایی‌های بانک مرکزی آن در آستانه "مرگ" هستند. این اخطار بیهوده نبود. با وجود کاهش جنگ پس از پیروزی طالبان در ماه اگست 2021، اقتصاد افغانستان در مارپیچ عمیق فقر و تنگ‌دستی قرار گرفته است.

تصور می‌رود که افغانستان منابع معدنی و فلزات گران‌بها با ارزش بیش از یک تریلیون دالر را در اختیار دارد اما برای استفاده از آن با چالش‌های زیادی روبرو است.

براساس گزارشی که توسط وزارت معادن و نفت افغانستان منتشر شده است، در اعماق زمین یکی از فقیرترین کشورهای جهان، به ارزش حداقل 1 تریلیون دالر منابع معدنی دست نخورده وجود دارد. این کشور 38 میلیون جمعیتی آسیای جنوبی بیش از 2.2 میلیارد تن سنگ آهن، 1.3 میلیارد تن سنگ مرمر و 1.4 میلیون تن مواد معدنی کمیاب دارد.

مقامات چینی از آنچه آن‌ها به عنوان قلدری آمریکا می‌دانند خشمگین اند

جهان شاید امیدوار بود که وقتی چین از کش‌وگیرهای همه‌گیری کووید-19 فرصت یافت و تماس رو در رو بین سیاستمداران، دیپلمات‌ها و بازرگانان چینی و آمریکایی از سر گرفته شد، تنش‌ها میان هر دوکشور در انبوهی از نشست‌ها و گفتگوها کاهش یابد. اما جو سیاسی در پکن اکنون نشان می‌دهد که مهم‌ترین رابطه جهان تلخ تر و خصمانه تر از همیشه شده است.

۵ سال قبل از امروز زمانیکه تیزس ماستری خود را تحت عنوان (عوامل بی ثباتی ارزش پول افغانی و طرح ثبات آن) می نوشتم به ارقام بسیار جالب دست یافتم که بلوسیله سناریوی امروز و بدتر از امروز را با عوامل موثر آن پیش بینی نموده بودم.

حین تحقیق، حرکات ارزش پول افغانی را از زمان جمهوریت سال های ۱۳۵۳ الی سال ۱۳۹۵ مطالعه نمودم که در ذیل قبل از پاسخ به "چرا" عنوان فوق، مختصراً سیر تاریخی ارزش پول افغانی را می نویسم:

طلوع آفتاب هفتم ثور سال 1357، کابل آخرین روزهای آرامش خود را سپری کرد و با تانک‌ها و هواپیماهایی که کاخ ریاست‌جمهوری محمد داوود را نشانه گرفته بودند، نطفه انقلابی بسته شد، که همین روزها 44‌ساله می‌شود؛ انقلابی که آرامش و شادی را از مردم افغانستان گرفت و برایشان خون و خشونت را به ارمغان آورد. کودتای هفت ثور، حزب دموکراتیک خلق را که خود را طرفدار شوروی و لنینیست می‌خواند، به قدرت رساند و برای نخستین‌بار قدرت از یک زمامدار به یک سازمان ایدئولوژیک منتقل شد. مردم امروز افغانستان، بر ویرانه‌هایی ایستاده‌اند که در روز هفتم ثور 1357، ضرباهنگش را آغاز کرد و مردمی که چهل‌و‌چهار سال قبل، کودتایی خونین را به نظاره نشستند، امروز میزبان طالبان شده‌اند.

برج 60طبقه مسکونی و لوکس بوستون میلینیوم که در سال 2016 افتتاح شد چهارمین ساختمان بلند در شهر بوستون است. این برج همه را به یاد شهر ارواح می‌اندازد. مالک بیش از 35 درصد از 443 آپارتمان این برج، شرکت‌های صوری و تراست‌ها هستند و تقریباً 80 درصد واحدها، خانه اصلی مالکان آنها برای اقامت نیستند. این درحالی است که ارزش هر واحد آپارتمان بیش از چهار میلیون دلار است که عملاً این برج مسکونی را تبدیل به یک مخزن ذخیره ثروت کرده است تا سرمایه ثروتمندان گوشه‌ای انباشت شود و ارزش خود را از دست ندهد. همه می‌دانند که این برج فقط پناهگاهی برای فرار مالیاتی است. نمونه این‌گونه برج‌های لوکس را در شهرهای دیگری مانند نیویورک نیز می‌توان مشاهده کرد. به گزارش نیویورک‌تایمز، خریدار 54 درصد از املاک خریداری‌شده نیویورک در سال 2014 که ارزشی بیش از پنج میلیون دلار داشتند، شرکت‌های صوری با مالکین گمنام بودند.

اول پدر مریض کودکان جانش را از دست داد و سپس آنها مادر ماتم‌زده را از دست دادند. کودکان در غرب کابل به امان خدا رها شده بودند. در زمان‌های عادی این وضعیت یک فاجعه بود چه برسد به اکنون که بیش از نیمی از مردم افغانستان با کمبود غذا روبه‌رو هستند. همسایگان گفتند تا جایی که می‌توانستند به کودکان نان و آب دادند اما آن مقدار کافی نبود. اوایل همین ماه آن هشت کودک از گرسنگی جان باختند. کوچک‌ترین آنها کمتر از دو سال داشت.

اشرف غنی رئیس‌جمهور سرسپرده‌ی افغانستان(!)، قبل از این‌که ۱۶۹ میلیون دلار را بدزد و با رسوایی از کشور فروشکسته‌اش فرار کند، در دانشگاه‌های نخبه‌ی آمریکا شکل گرفت، به او تابعیت آمریکایی داده شد، در بانک جهانی در زمینه‌ی اقتصاد نولیبرالی تربیت یافت، در رسانه‌ها به‌عنوان تکنوکرات «فسادناپذیر» تجلیل شد، و اندیشکده‌های پرقدرت واشنگتن مانند شورای آتلانتیک او را مدیریت کردند، و به خاطر کتابش «بازسازی کشورهای فروشکسته» به او جوایزی داده شد.

افزایش سردی روابط بین غرب و شرق یادآور اوایل عصر یکپارچگی اقتصادی جهانی است که همزمان با سقوط کمونیسم آغاز شد. طبق برآوردهایی که جفری ساکس و دیگران در سال 1995 انتشار دادند در اواسط دهه 1980 کمتر از یک‌چهارم جمعیت جهان در اقتصادهایی زندگی می‌کردند که درهای آنها بر روی تجارت خارجی و جریان‌های سرمایه باز بود. کمتر از یک دهه بعد این رقم به 50 درصد رسید و به دنبال آن سه دهه جهانی‌سازی سریع و انفجارگونه اتفاق افتاد.

نیم میلیارد دالر برای هواپیمای که کمتر از یک‌سال در خدمت بود. هتل بزرگ 85 میلیون دالری که هرگز افتتاح نشد و حالا در حال شکست و ریخت است. لباس استتاری برای اردوی افغانستان که الگوی فانتزی آن 28 میلیون دالر هزینه برداشت. یک مرکز صحی که در کناره دریای مدیترانه واقع شده است.

در ۱۴ اپریل، رییس‌جمهور جو بایدن به طولانی‌ترین جنگ در تاریخ ایالات متحده پایان داد و اعلام کرد که آخرین سربازان امریکایی باقی‌مانده در افغانستان تا ۱۱ سپتامبر خارج خواهند شد. در هفته‌های بعد، طالبان ده‌ها ولسوالی روستایی را فتح و شهرهای بزرگ را محاصره کردند. در اواسط ماه جون، جمهوری اسلامی افغانستان، کشوری با دموکراسی شکننده که توسط مدرن‌گرایان افغان، سربازان ناتو و مالیات‌دهندگان امریکایی پس از حملات ۱۱ سپتامبر ساخته شد، به‌نظر می‌رسید که وارد مارپیچ مرگ شده است. با این حال، رییس‌جمهور آن، اشرف غنی، مصرانه به کابینه خود امیدواری می‌داد که جمهوری دوام خواهد آورد. رنگینه حمیدی، سرپرست وزارت معارف گفت: در هر جلسه‌ای به ما اطمینان می‌داد و ما را تشویق می‌کرد. غنی به آن‌ها یادآوری کرد: «امریکا قول نداده است که برای همیشه این‌جا بماند.»

پس از هنرنمایی در نمایش تلویزیونی «رقصیدن با ستاره‌ها» و صداپیشگی «پدینگتون»، او اکنون مقاومت کشور در برابر تهاجم روسیه را رهبری می‌کند.

رئیس جمهور ولادیمیر زلنسکی به چهره مقاومت اوکراین در برابر نیروهای متجاوز ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه تبدیل شده است. اما آقای زلنسکی با اندک تجربه سیاسی سنتی به قدرت رسید. قبل از انتخاب شدن به عنوان زعیم کشور، او بیشتر به خاطر ایفای نقش تلویزیونی به عنوان یک معلم عادی که به طور تصادفی به قدرت رسید، شهرت داشت. نمایش تلویزیونی «خدمتکار مردم» به مدت چهار سال در تلویزیون پخش می‌شد و زلنسکی را به شهرت رساند.