کشورهای جهان برای بقای اقتصادی و همچنان پیشرفت اقتصادی نیازمند یک سلسله همکاری‌ها و دادوستدهای باهمدیگر هستند. این سلسله همکاری‌ها و دادوگرفت‌ها، طی پیمان‌ها، معاهدات و تفاهمات بازرگانی صورت می‌گیرد که در آن کشورها حاصلات و تولیدات و همچنان فناوری‌های نوین خود را بین هم به اشتراک می‌گذارند.

تعدادی ازین کشورها که دارای حاصلات و تولیدات فراوان‌تر و همچنان فناوری‌های پیشرفته‌تر هستند، نسبت به دیگران، دارای تعلقات و تفاهمات بیشتر با تعداد بیشتر کشورها می‌باشند که آن‌ها را شرکای تجاری (Trade Partners) می‌نامند.

بازرگانی و شراکت تجاری از قرن‌های متمادی میان کشورها جریان داشته است. از شاهراه ابریشم در قرن اول بعد از میلاد که چین را با اروپا وصل می‌ساخت تا امروز، جهان همیشه وابسته دادوگرفت میان کشورها بوده است.

پس از همه‌گیری بیماری کووید-19 باوجود همه چالش‌های ترانزیتی، و زنجیره تامین (Supply Chain) سقف تجارت جهانی در سال 2021 به 28 تریلیون دالر رسید، اما کدام کشور یا کشورها بیش‌ترین سهم این شراکت تجاری و تجارت جهانی را در اختیار دارند؟

درین داده‌نماهای تارنمای ویژوال کاپیتالیست، تاریخچه کوتاهی از بزرگ‌ترین مراکز تجاری جهان و چگونگی تکامل این مراکز طی 6 قرن اخیر (1960 تا امروز) بنمایش گذاشته شده است. این داده‌نماها شرکای تجاری اولیه (بزرگ) کشورهای جهان را نشان می‌دهد.

در سال 1960 بزرگ‌ترین مراکز تجاری (شرکای تجاری اولیه) جهان کشورهای آیالات متحده، انگلیس، آلمان غربی و فرانسه بودند. از سوی دیگر افغانستان نیز درین سال‌ها مرکز تجاری بزرگی با جمعی از کشورها جهان از جمله اتحاد جماهیر شوروی (اسبق)، آلمان شرقی، چک و سلواکی، پولند و مصر و تعداد دیگری از کشورها بود.

تا دهه 1990 بزرگ‌ترین مراکز تجاری جهان کماکان آیالات متحده، آلمان، فرانسه و انگلیس بودند. اما جمعی از کشورهای دیگری مانند آلمان، چین، آسترالیا و ایتالیا نیز به این شبکه‌ها پیوستند و دارای شرکای تجاری بیشتری شدند. اتحاد دو آلمان، این کشور را به بزرگ‌ترین مرکز تجاری بین‌المللی در اروپا تبدیل نمود. اما طی همین دهه بود که چین با سرعت سرسام آور، به عنوان غول جدید اقتصادی جهان سر برافراشت و جمع زیادی از شرکای تجاری آیالات متحده و اروپا را به خود جذب نمود.

در دهه 2020 تصویر بازرگانی بین‌المللی یک‌سره تغییر نموده است. اکنون بزرگ‌ترین شریک تجاری کشورهای جهان نه اروپاست و نه هم آیالات متحده، بلکه چین اکنون بزرگ‌ترین شبکه شرکای تجاری جهان را در کنترول دارد، حتی آیالات متحده نیز حالا شامل شبکه چین شده است. در اروپا تنها آلمان با قدرت باقی مانده و جمع زیادی از شرکای تجاری آن‌ها به اقمار چین پیوسته اند. البته تعدادی از کشورهای نوظهور نیز شبکه‌های بازرگانی تحت سایه چین برای خود درست نموده اند، همانند آفریقای جنوبی، روسیه، آسترالیا، امارات متحده عربی، هند و برازیل، اما شریک تجاری اولیه این‌ها کماکان کشور چین است.

منبع: ویژوال کاپیتالیست

ما در شبکه‌های اجتماعی

 

مطالب پرخواننده

  • این هفته

  • این ماه

  • تازه‌ترین