در 24 فبروری، روسیه به اوکراین حمله کرد و یکی از بزرگترین جنگ‌ها را پس از جنگ جهانی دوم در خاک اروپا آغاز کرد. این تهاجم نمایانگر باور مداوم روسیه است که اوکراین - بسیاری از جمهوری‌ها و کشورهای اقماری وابسته به اتحاد جماهیر شوروی - همچنان خاک این کشور است. اما "شکوه سابق" روسیه درحقیقت چیست؟

از جمهوری‌های سابق اتحاد جماهیر شوروی و ریاست‌های اقماری آن، بسیاری به اتحادیه اروپا پیوسته‌اند و از نظر پوتین بیشتر «غربی» شده‌اند و از ارزش‌های روسیه دورتر شده‌اند. از آن میان در نهایت، اوکراین نیز اخیراً به وضعیت نامزدی در اتحادیه اروپا درآمده است.

از ایجاد اتحاد جماهیر شوروی حالا یک قرن کامل گذشته است. از آن زمان تغییرات زیادی رونما شده است، و این زمان‌بندی تصویری چگونگی همسویی کشورهای داخل و نزدیک اروپا را در طول این ۱۰۰ سال نشان می‌دهد.

(برای بزرگنمایی داده‌نمای بالا بروی عکس کلیک کنید)

اتحاد جماهیر شوروی (The USSR / Soviet Union)

اتحاد شوروی با نام رسمی «اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی/اشتراکی» (Union of Soviet Socialist Republics (USSR)) صد سال پیش در سال ۱۹۲۲ تشکیل شد و تقریبا ۷۰ سال بعد، در سال ۱۹۹۱ منحل شد. در اوج قدرت خود، خانه ۱۵ جمهوری، با بیش از ۲۸۶ میلیون نفر بود، و از اقیانوس آرام تا اوکراین امتداد داشت، و کنترل و نفوذ واقعی را در کشورهای غربی تا مرزهای آلمان شرقی داشت.

رهبران برجسته همچنین بر ظهور و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی تأثیر گذاشتند، از تأسیس آن زیر فرماندهی ولادیمیر لنین تا انحلال اتحادیه در زمان میخائیل گورباچف. لتونی و لیتوانی از جمله اولین جمهوری‌هایی بودند که اقدام به استقلال کردند و آن سرآغاز فروپاشی اتحاد شوروی گردید.

در اینجا نگاهی می‌افگنیم به اینکه کدام کشورهای امروزی بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بودند:

کشور مدرن امروزی نام تحت اتحاد جماهیر شوروی تاریخ عضویت تاریخ به دست آوردن استقلال
گرجستان جمهوری سوسیالیستی شوروی گرجستان 1922 1991
اوکراین جمهوری سوسیالیستی شوروی اوکراین 1922 1991
ارمنستان جمهوری سوسیالیستی شوروی ارمنستان 1922 1991
آذربایجان جمهوری سوسیالیستی شوروی آذربایجان 1922 1991
بلاروس جمهوری سوسیالیستی شوروی بلاروس 1922 1991
روسیه جمهوری سوسیالیستی فدراتیو شوروی روسیه 1922 1991
ازبکستان جمهوری سوسیالیستی شوروی ازبکستان 1924 1991
ترکمنستان جمهوری سوسیالیستی شوروی ترکمنستان 1924 1991
تاجیکستان جمهوری سوسیالیستی شوروی تاجیکستان 1929 1991
قرقیزستان جمهوری سوسیالیستی شوروی قرقیزستان 1936 1991
قزاقستان جمهوری سوسیالیستی شوروی قزاقستان 1936 1991
لیتوانی جمهوری سوسیالیستی شوروی لیتوانی 1940 1990
استونی جمهوری سوسیالیستی شوروی استونی 1940 1991
لتونی جمهوری سوسیالیستی شوروی لتونی 1940 1990
مولداوی جمهوری سوسیالیستی شوروی مولداوی 1940 1991

علاوه بر این، چندین کشور اقماری نیز وجود داشتند که به طور رسمی به اتحاد جماهیر شوروی ملحق نشده بودند، اما تحت نفوذ شدید شوروی قرار داشتند.

کشور مدرن امروزی نام کشور در زمان اتحاد جماهیر شوروی
آلبانی جمهوری خلق آلبانی
لهستان جمهوری خلق لهستان
بلغارستان جمهوری خلق بلغارستان
رومانی جمهوری خلق رومانی
چک جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی
اسلواکی جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی
آلمان آلمان شرقی (جمهوری دموکراتیک آلمان)
مجارستان جمهوری خلق مجارستان
اسلوونی جمهوری فدرال خلق یوگسلاوی
کرواسی جمهوری فدرال خلق یوگسلاوی
صربستان جمهوری فدرال خلق یوگسلاوی
بوسنی و هرزگوین جمهوری فدرال خلق یوگسلاوی
مونته نگرو جمهوری فدرال خلق یوگسلاوی
مقدونیه شمالی جمهوری فدرال خلق یوگسلاوی
مغولستان جمهوری خلق مغولستان

امروزه هنوز برخی ازین کشورها با پوتین و روسیه در برابر اتحادیه اروپا همسو می‌شوند.

بلاروس، که گاهی به عنوان «آخرین دیکتاتوری اروپا» نیز شناخته می‌شود، با اوکراین و روسیه مرز مشترک دارد و ورود سربازان روسیه به اوکراین را تسهیل می‌کند. علاوه بر این، طبق گزارش پنتاگون، موشک‌های روسیه از بلاروس به‌سوی اوکراین پرتاب می‌شوند. 

اتحادیه اروپا

اتحادیه اروپا رسما در سال ۱۹۹۳ تشکیل شد و دارای ۲۷ کشور عضو است. برخی از جمهوری‌های سابق اتحاد جماهیر شوروی از جمله استونی، لتونی و لیتوانی اکنون بخشی از این اتحادیه هستند. آخرین عضوی که به آن پیوست، کرواسی در سال ۲۰۱۳ بود.

ریشه اتحادیه اروپا به «جامعه زغال سنگ و فولاد اروپا» بر می‌گردد که در سال ۱۹۵۲ با حضور ایتالیا، فرانسه، آلمان غربی و چند کشور دیگر تأسیس شد. در حال حاضر، شش کشور کاندید در مسیر پیوستن به اتحادیه اروپا هستند - همه آنها به جز یکی از کشورهای اقماری شوروی سابق یا جمهوری های رسمی آن بودند:

  • آلبانی
  • مونته نگرو
  • مقدونیه شمالی
  • صربستان
  • ترکیه
  • اوکراین
  • مولداوی

دلایل زیادی وجود دارد که کشورها برای پیوستن به اتحادیه اروپا رو می‌آورند: استفاده از یک ارز مشترک، جابجایی آسان‌تر کالاهای بازرگانی و افراد بین مرزهای ملی، و البته مصئونیت نظامی.

با این حال، در سال 2020، بریتانیا به طور رسمی از اتحادیه خارج شد که اولین کشوری در تاریخ است که چنین کاری را انجام داده است. در ادامه به معرفی هر کشور عضو اتحادیه اروپا می‌پردازیم.

چشم انداز اوکراین

پرده‌ی آهنی که پیشتر قاره اروپا را از لحاظ سیاسی و ایدئولوژیکی به دو نیم تقسیم می‌کرد، اکنون برداشته شده است. اما جنگ در اوکراین تهدیدی برای بسیاری از کشورهای اروپایی است، و کشورهایی مانند لهستان نسبت به شیوع تداعیات جنگ درگیری ابراز نگرانی کرده‌اند.

در اواخر ماه جون، شورای اروپا درخواست اوکراین برای پذیرش شتاب‌زده به کاندیداتوری عضویت در اتحادیه اروپا را تأیید کرد، اما این فرآیند احتمالاً هنوز هم زمان‌بر خواهد بود - برای مثال، 10 سال طول کشید تا کرواسی رسماً با سرعت عادی به آن بپیوندد.

فراتر از نیازهای دیگر مانند حمایت نظامی، پیوستن به اتحادیه به پناهجویان از اوکراین اجازه مهاجرت و کار در سایر کشورهای اتحادیه اروپا را به راحتی ممکن می‌سازد.

منبع: ویژوال کاپیتالیست  |  برگردان: ا. عبیدی

پیشبینی آینده بدتر و مصیبت‌بار اصلا چیز دشواری نیست و درصد قابل توجهی از این پیشبینی‌ها به تحقق می‌پیوندند.

این پیشبینی‌ها انواع مختلفی دارند: از دانشمندانی که ششمین انقراض جمعی را به دلیل تأثیرات قابل اندازه‌گیری تغییرات آب و هوایی پیش‌بینی می‌کنند و از دیندارانی که آخرالزمان را به دلیل انبوهی از گناه اعلام می‌کنند.

امپراتوری که بر مبنای دروغ و خشونت ساخته شود ارزش حفظ کردن ندارد. میخائیل گورباچف که سال گذشته در 91سالگی در مسکو از دنیا رفت بهتر از هر کسی این موضوع را فهمیده بود. او به خاطر این درک شایسته احترام است. به ویژه از جانب میلیون‌ها نفری که زندگی در آزادی و صلح بیشتر را مدیون آن هستند که او اجازه داد اتحاد جماهیر شوروی از هم فرو بپاشد و به این ترتیب به جنگ سرد پایان داد. نکته تاسف‌بار آن است که بسیاری از مردم درس‌های داستان خارق‌العاده او را از یاد برده یا نتایج کاملاً اشتباهی از آن گرفته‌اند. آقای گورباچف هیچ‌گاه قصد نداشت اتحاد جماهیر شوروی یا قلمرو بزرگ‌تر آن را تجزیه کند. برعکس هدفش آن بود که با استفاده از سیاست‌های دوقلوی باز کردن درها (گلاسنوست) و اصلاحات (پرسترویکا) آن را بهتر و قدرتمندتر کند. او بیشتر از دموکراسی لیبرال به پروژه سوسیالیست باور داشت اما همزمان می‌دانست که پنهان‌کاری و سرکوب فقط فساد و سوءعملکرد به بار می‌آورد و آنچه او یک پروژه ارزشمند و انسانی می‌دانست بدون تغییرات دوام نمی‌آورد.

دالر آمریکا در حال حاضر به عنوان «ارز ذخیره (Reserve Currency)» جهان پذیرفته شده است، اما همیشه اینطور نبوده است. ارزهای ذخیره بسته به روندهای اقتصاد کلان تغییر می‌کنند. به طور معمول، ارز ذخیره متعلق به باثبات ترین و تأثیرگذارترین اقتصاد جهان است. دالر آمریکا پس از پایان جنگ دوم جهانی، زمانی که قدرت‌های جهان با اجرای سیستم برتون وودز موافقت کردند، ارز ذخیره رسمی بوده است و دالر آمریکا را به‌طور رسمی به‌عنوان ارز اصلی که می‌توان با نرخ ثابتی با طلا مبادله کرد، تعیین نمودند. در سال 1971، ایالات متحده پیوند دالر با طلا را پایان داد و آن را به حالت شناور آزاد (ارز فیات) تبدیل کرد، اما همچنان توسط بسیاری از کشورها به عنوان ارز ذخیره استفاده می‌شود.

«یالمار شاخت» در زمانی مدیریت اقتصاد آلمان را به دست گرفت که این کشور با بحران تورم و بیکاری بسیار بالا روبرو بود و با اتخاذ سیاست مالی مناسب و خلق هدفمند اعتبار برای مقاصد مشخص و مولد، در مدت کوتاهی توانست بیکاری و تورم را به حداقل برساند.

نکات و نتایج قابل توجهی در بررسی اقتصاد آلمان در بین جنگ جهانی قابل دریافت است.

اولین فروپاشی بزرگ اقتصادی ثبت شده در تاریخ در برهه زمانی 218-202 قبل از میلاد رخ داد، زمانی که امپراتوری روم پس از جنگ دوم پونیک با مشکلات مالی مواجه شد که در نتیجه آن، ارزش ارزهای برنز و نقره کاهش یافت. همانطور که در ویدئوی بالا نشان داده شده است، فروپاشی اقتصادی به هزاران سال قبل از ما بر می‌گردد. درحالی‌که امروزه بسیاری از کشورها هنوز تأثیرات جدیدترین بحران‌های مالی جهانی را درک می‌کنند، مهم است تا توجه داشته باشیم که مشکلات اقتصادی تنها منحصر به امروز نیست، بلکه به برخی از قدیمی‌ترین تمدن‌ها نیز از اثر بحران اقتصادی فروپاشیدند یا با آن دست و پنجه نرم نمودند.

ما در شبکه‌های اجتماعی

 

مطالب پرخواننده

  • این هفته

  • این ماه

  • تازه‌ترین